En statusopdatering over de sidste par uger

Udgravningen af brøndene er kommet godt i gang og skrider frem som planlagt. I én af landsbyerne er de stødt på vand, otte meter nede. Da det er slutningen af regntiden skal vandspejlet dog lige have mulighed for at synke yderligere, så man er sikker på at brønden er gravet dyb nok, før den egentlige konstruktion går i gang.

Jeg har fået indsamlet baseline data fra alle de landsbyer IUG har projekter i. Det er blandt andet basis information omkring

– befolkningstal og antal husstande
– eventuelle skoler, sundhedsklinikker og markedspladser i landsbyen
– livelihood aktiviteter og vigtigste økonomiske indtægtskilde
– eventuelle organisationer i landsbyen
– typen og mængden af latriner, vandkilder og energikilder

Disse informationer kan bruges til over tid at se om der sker ændringer i landsbyen, eksempelvis er det interessant at se om landsbyerne bygger flere latriner efter de har fået træning i vigtigheden af hygiejne. Noget af det data jeg har indsamlet blev også indsamlet for et par år siden, så jeg har mulighed for at sammenligne og se om der er sket nogen ændringer siden IUG engagerede sig i landsbyerne.

Derudover har jeg også kortlagt skoler og sundhedsklinikker i det område vi arbejder i, dels for at få deres rumlige fordeling, så afstanden til de landsbyer vi er i kan visualiseres, og dels for at indsamle information om deres adgang til vand, sanitet og elektricitet. Ingen af de 41 skoler i området har adgang til elektricitet og mange manglede også adgang til vand – enten henter de vand i den nærliggende landsby eller i bushen. De fleste skoler har adgang til sanitet, men dog er der stadig nogen der ikke har nogen toiletter og børnene er således nødsaget til at bruge bushen. Alle secondary schools, som jeg undersøgte havde latriner, hvilket især for pigerne er vigtigt. Alt for mange piger i udviklingslande misser skolen, når de har menstruation på grund af manglende adgang til hygiejnebind eller tilsvarende produkter, samt manglende eller utilstrækkelig sanitetsforhold.

Sundhedsklinikkerne i det undersøgte område er meget simple og jeg er personligt glad for at jeg ikke skal føde der! Men det er desværre hverdagskost for så ufattelig mange kvinder. Jeg mødte venlige, engagerede og uden tvivl dygtige mennesker alle steder, men de mangler de mest simple ting. Det var positivt at opleve at de lidt større klinikker praktiserede tvungen håndvask og temperaturtagning inden adgang til klinikken – også for undertegnede, der blev ikke set gennem fingre med denne praksis. Denne foranstaltning blev indført under og efter ebola krisen, men de har så valgt at holde fast i det, hvilket jeg ser som et godt tegn. Flere af klinikkerne havde en eller anden form for solenergi, men ofte utilstrækkelig til deres behov. Det samme gør sig gældende for vand, nogen havde eksempelvis toiletter med skyl og træk på deres fødestue, men uden vand i hanerne. Andre havde slet ikke adgang til vand og måtte ligesom skolerne hente i landsbyen eller i bushen.

Nu har jeg efterhånden i nogen år beskæftiget mig med Afrika og udvikling og alle steder møder man stærke og virkedygtige individer, som virkelig brænder for at skabe forandring til det bedre, men som gang på gang løber hovedet mod muren. Systemet (korruption) og deres medmennesker modarbejder ofte denne form for virkelyst. Uden at generalisere så har disse folk så lidt, men oplever gang på gang at blive udnyttet eller snydt. Jeg møder også mange individer (mænd), som ingen verdens ting foretager sig og som mere eller mindre er sunket hen i rusens fortryllelse eller forbandelse om man vil. Når folk møder mig er de altid imødekommende og glade, men de forventer ofte noget igen. Jeg er ‘hvid’ og ergo har jeg penge. Jeg gør mit ypperste for at snakke med folk, forklare dem vigtigheden af evnen til at tage vare på eget liv og organisere sig i landsbyen. Sammen er vi stærkere. Hjælp til selvhjælp er kernen af bæredygtig udvikling, hvis ikke beneficearies formår selv at engagere sig bliver det aldrig nogen succes at give dem adgang til rent vand eller solenergi. Selvfølgelig kræver det tilstedeværelse i noget tid og folk skal bestemt ikke bare overlades til sig selv efter konstruktionen af eksempelvis en brønd, men på et tidspunkt er de nødt til at blive selvkørende

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s