Så skal der blogges! Vi er ikke trygge ved situationen, men vi gør det!

Vi hedder Rune Holse og Christopher Vedelsby, og færdiggjorde i sommers vores studier på DTU som Eksportingeniører. Vi skrev vores afgangsprojekt i samarbejde med Ingeniører uden Grænser, og det var egentlig sådan det hele startede.

Vores afgangsprojekt omhandlede solcelledrevne kølerum til bønder i Kenya, som oplever en høj procent af post-harvest losses. Vores indgangsvinkel er ikke så traditionel i forhold til IUG sammenhænge, da vores uddannelse har fokus på at danne bro i mellem økonomi, marketing og teknik. Derfor er vi ikke rigtigt seje til det tekniske aspekt af et pilotprojekt, men måske kan vores krydsfeltstskompetencer bruges på en anden måde – det må tiden jo vise!

Efter vores afgangsprojekt fortsatte vi med, at tage til møder inde hos IUG og interessen for projektet var stigende. Efter kort tid øjnede vi muligheden for at realisere projektet I forlængelse af et andet IUG projekt kaldet Productive Homestead. Kort fortalt går projektet ud på, at man har sat 5 interventioner op i tre forskellige landsbyer i Kenema distriktet i Sierra Leone der blandt andet gerne skulle medføre, at de får en øget produktion, og dermed får et større behov for opbevaring – vores kølerum.

img_1370
Billedet blev taget efter et vellykket forsvar af vores afgangsprojekt. Til venstre ses Rune, i midten er Jørgen Nielsen (IUG vejleder) og til højre er Christopher.

Hvis vi spoler tiden 5 måneder frem, så sidder vi nu på et hotel i Kenema, Sierra Leone i 35 graders varme og nyder en frisklavet mangojuice – der mangler ikke noget, udover fungerende internet og færre kæmpe edderkopper. “Fanta” som er navnet på en af hotellets fastansatte har lige givet os den normale hilsen “Aw di bodi?” (hvordan går det?), og vi svarer “Di bodi fayn” (Det går godt). Det kan vi nemlig trygt gøre, for bevæbnet med insektspray, faktor 1000 solcreme og imodium er vi kommet helskindet igennem den første uge på vores fact-finding mission, og hvilken uge! I denne blogpost kan du derfor læse et meget lille udpluk af ugen der gik.

img_20170109_220112
Rune blev overrasket af denne lille sag da han var på toilettet

Vi tog afsted hjemmefra med to andre IUGere, Ole og Martine, som tidligere har været hernede i forbindelse med tidligere nævnte Productive Homestead projekt. De skulle herned på follow-up mission, og da vores erfaring i felten ikke er så stor, har vi kunne bruge muligheden for at suge erfaring til os fra veteranen Ole. De første babyskridt for projektet blev derfor taget i samarbejde på tværs af organisationen.

Det overordnede formål med vores fact-finding mission er, at indsamle information sådan vi kan lave en situationsanalyse der skal afgøre hvorvidt der er et behov for et kølerum og hvordan det såfremt skal designes. Vi forsøger at sætte os så meget som muligt ind i hele værdikæden – fra før mangotræet (blandt andet) bliver plantet, til dens saft er omdannet til vores juice. Den analyse indeholder en del kedsommelige detaljer, som ikke egner sig til denne blog, men hvis man er interesseret i det aspekt, så er det bare at skrive til os.

img_20170109_092001

Vores informationsindsamling startede mandag morgen klokken 8:30 med samlet afgang til Norway – en af tre landsbyer hvor befolkningsgruppen hovedsageligt er gjort op af amputerede civile ofre som følge af borgerkrigen. Det var vores første field visit, og virkelig spændende. Vi fik en rundvisning i landsbyen af Mr. Dominic, hvor vi kiggede på de forskellige interventioner og snakkede med de lokale. En kombination af observationer og møder.

img_2506
Under hele besøget havde vi en flok små søde børn i hælene, som gerne ville snakke og holde i hånden imens vi gik rundt. Der gik ikke mange øjeblikke før vi var blevet navngivet: Big White Boy og Mr. Mucha Boom Boom

En af de ting som vi synes var mest fascinerende ved besøget var, at se hvor imponerende folk der mangler en legemsdel klarer sig, og hvordan de holder humøret højt på trods af deres beskedne forhold. IUG har hjulpet dem i gang og de er derfor i stand til at have en selvstændig indkomst ved salg af æg og højværdiafgrøder. Denne selvstændighed, organisering og kampånd er fundamental for at pilotprojektet kan blive en success. Efter førstedagen følte vi derfor, at der var lang tid til den 7. februar – datoen for hjemrejse. Kølerummet skulle nemlig bare sættes op i Norway hurtigst muligt.

img_20170110_115146
Ole til fællesmøde med stakeholderne fra AWWA. Han holder fatningen.

Den følelse var dog meget kortvarig. Allerede den følgende dag havde vi et fællesmøde med repræsentanterne fra AWWA (associationen for krigsofre og amputerede fra Norway, Elise og Turil), hvor mere bekymrende aspekter kom frem i lyset. Landsbyerne er kommet langt, rigtig langt i forhold til hvor de startede, men ikke helt så langt som det havde virket på besøget dagen før.

Deres produktion er steget og de har fået en lang række bedre afgrøder, men den værst stillet landsby Turil, har svært ved at følge med de to andre byer Elise og Norway. Mange års donationer fra NGOer og hjælp fra udefrakommende, har resultereret i en mentalitet hvor de er vant til at få, hvor de nu skal yde endnu mere for at få. Efter en uge i landet med besøg i diverse landsbyer er det faktisk den generelle mentalitet. I IUG fokuserer vi i stedet  på at hjælpe til selvhjælp. Denne tankegang er fundamental for bæredygtigt NGO arbejde, da man rigtig gerne vil hjælpe disse mennesker, og den bedste måde man kan gøre dette på, er at hjælpe dem til at generere en indkomst, som de kan opspare og bruge når der er særligt behov for det. Dette resulterede i at det måske ikke skulle være her, at et kølerum skulle konstrueres, men istedet udvidede det vores horisont og synspunkt. Indtil videre har vi derfor en idé for tre forskellige kølerums-modeller i stedet for én.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Big White Boy afholder en inspirerende tale.

Det var lidt om vores første uge, som har været ret hektisk med nye indtryk, et klima at tilvænne sig, og en masse nye mennesker. Alt i alt, så er vi glade og taknemmelige for at have fået chancen for, at realisere vores afgangsprojekt.

Følg med næste uge, hvor vi i stedet vil lave en videoblog!

Latah,
Rune & Christopher

rune.holse@gmail.com – christophervedelsby@gmail.com

2 thoughts on “Aw di bodi? Di bodi fayn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s