Vi lovede godt nok en videoblog – og vi har kæmpet for at få det til at fungere, men internet og vekselstrøm er næsten u-lands umuligt, så det må desværre vente lidt endnu. I må nøjes med lidt tekst og billeder. Denne uges blog post er 8-hurtige tips til Kenema.. :))

I sidste uge lød overskriften: Aw di bodi? Di bodi fayn! Det er Kriol, som er det mest talte sprog i Sierra Leone. Denne uges overskrift er fra stammesproget Mende, som snakkes i Kenema området og det betyder: Hvordan er dit helbred? Bed til Gud, jeg har det godt!!

TIP 1: Vi har lært, at hvis man ikke forstår hvad folk siger til en, slipper man ALTID afsted med at svare “Kayi Goma”.

Der er alt i alt 16 forskellige stammer, så der er rigtig mange forskellige sprog og meget at holde styr på. Heldigvis har vi for det meste en kollega med rundt, som kan snakke med de lokale – så vi klarer os. En af de ting vi allerførst hører når vi ankommer til landsbyen er de små børn, der som det første råber: poomuin – hvilket betyder: hvid mand! Det lyder næsten som et advarselssprog, da man sekunder senere er blevet omringet af interesserede.

TIP 2: Når børnene råber poomuin, så svar med mendemuin. Resultatet er enten chok eller latter!

IMG_20170110_102041.jpg
Børnene har opdaget en poomuin!

Vi har ugen ud været på egen hånd, da Ole og Martine rejste hjem i sidste weekend. Det har været virkelig spændende og meget lærerigt. Samtidigt har det også betydet, at vi har haft en sindssygt travl uge, der mandag morgen startede med en løbetur og så skulle vi ellers på besøg i tre forskellige landsbyer. Vi startede i landsbyen Talia og blev velmødt af den lokale høvding, Chief Boukarie som på sørgelig vis fortalte, at hans datter for nyligt var død af en bakterie, men at det hele nok skulle gå, det er jo guds vilje. Det var endnu et bevis på hvor troende og religiøse folk er her i Sierra Leone. Ca. 80% er muslimer og resten er kristne.

img_26611
Velkommen til Afrika! Uventede problemer er at forvente.

TIP 3: Planlæg altid til ekstra forsinkelser

Efterfølgende tog vi til Komende – bedre kendt som “Lille Manchester”. Rune fandt nemlig ud af at da han præsenterede sig selv som Rooney (i ved, ham fodboldspilleren fra United der lige har slået alle-tiders scoringsrekord) – vagte det STOR opsigt! ALLE elsker Manchester United, og ved dette besøg gav høvdingen ham ærespladsen – nemlig hængekøjen!

TIP 4: Lad nu bare være med at holde med andre hold end Manchester

img_26281
Her sidder Rooney på høvdingens plads og nyder opmærksomheden!

Onsdag var det derimod tid til at have møde inde i Kenema by. Vi blev vist rundt på markedet af Traders Union, interviewede traders og fik set deres distributionscenter sammen med District Officer Mr. Alphalamin. Her er det tid til endnu et tip, for Christopher han dummede sig gevaldigt.

TIP 5: Tag kun solcreme på når du er helt alene

Mr. Big White Boy tog nemlig solcreme på foran en masse mennesker – og pludseligt stod der 30 mennesker, som alle ville have et sprøjt faktor 30 solcreme på armene! Det gør han aldrig igen, flasken blev tømt på 5 minutter.

img_26911
Her ses vi efter et fint møde med Mr.Alphalamin og vores gode kollega Wuyatta. Stærkt repræsenteret med IUG t-shirter.

Torsdag var det næste storby – Bo, som er Sierra Leones anden største by, hvor vi havde et møde med deres lokale Traders Union. Mødet gik rigtig godt, og det var især her vi kom på prøve, da vi skulle præsentere hele projektet. Det er ikke helt nemt at kommunikere det ønskede budskab ud – misforståelser er nemlig daglig kost. Rune tog den dog i stiv arm og snakkede i godt og vel tyve minutter, og så kom der ellers et hav af spørgsmål. Spørgsmålene blev besvaret, og de var meget glade og tilfredse, og der blev enda klappet af os, efter at Rune på fornemmeste vis fik besvaret et spørgsmål angående vigtigheden af følensen af ejerskab.

TIP 6: Hvert møde har en typisk procedure. Lær den at kende og respekter opbygningen.

Efterfølgende blev vi inviteret ud til borgmesteren, hvor vi skulle introducere os selv, og fortælle om vores formål med besøget. Han var en meget hyggelig og nærværende mand! Se selv på billedet under.

img_27301
Et fremragende stemningsbillede. Til venstre ses Chairman fra Traders Union Bo, Christopher i midten ved siden af selveste borgmesteren af Bo og til højre en svedende Rune (urutineret at have blå skjorte på i 35 graders varme).

TIP 7: Lad være med at pakke så dårligt som Rune har.

Dette var blot et MEGET lille udpluk af hvad vi har lavet i løbet af den forgangne uge.

Nu skal vi til at spise det måltid som vores chauffør Santos har anbefalet. Det er grasscutter – en afrikansk delikatesse. Vi har efterfølgende sendt en ekspedition ud på markedet og nu venter vi spendt på det bliver tilberedt. Dog begik vi den fejl at google hvad grasscutter er.

Grasscutter er Afrikansk bush meat og er en KÆMPE rotte.

TIP 8: Lad være med at bestille grasscutter.

grasscutter.jpg

Håber i fik lidt ud af det. Der er en lille film lige rundt om hjørnet!
Latah,
Rune & Christopher

 

 

One thought on “Kahunyena? Kayi Goma!!

  1. Spændende og livsbekræftende læsning samt med humoristisk touch. Udviklingsorienteret projekt, som berører flere af målene på 2030-agendaen, og godt at ‘ejerskab’ pointeres.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s