Vi er netop hjemvendt fra en fantastisk måned i Sierra Leone. Turen gav os to nyuddannede en unik mulighed for at bruge vores læring til at gøre en meningsfuld forskel. Det vil vi gerne takke Ingeniører Uden Grænser, deres medlemmer og deres donorer for.

Den sidste uge inden hjemrejse var ret hektisk. Den bød på både et dusin møder og en afskedsfest der inkluderede en, “lige-på-stedet” slagtet ged.

Tiden var nemlig inde til at forlade Kenema, og derfor havde vi en del høflighedsvisit og farvel-møder der skulle klares inden vi skulle til Freetown. Det er en vigtig del i udviklingsarbejde, da man vil løbe hovedet imod en mur, hvis man ikke har introduceret og opdateret samtlige interessenter. I sagens natur er de dog ikke de mest spændende, så vi brugte meget af tiden på at se frem til fredag – vores afskedsfest med kollegaerne.

Vi havde aftalt, at skulle sendes hjem med et smil på læben, så vi hjalp vores kære kollega Wuyata med, at forberede til aftensmad. Derfor drog vi sammen afsted på det lokale marked og købte diverse lokale afgrøder. I mellemtiden havde vi bestilt en hel ged udefra en af landsbyerne, som IUG opererer i, og den skulle så transporteres til Kenema på en motorcykel!

img_2896
Rune følger spændt med i det moderne Arikanske køkken.

Vi blev ligeså overrasket over geden, som med grasscutter (jungle-råtten) – i Afrika bruger man nemlig alt kødet, intet går til spilde. Det betyder at kødudskæringsprocessen er meget rustikt. Når man får et stykke kød, aner man ikke om det er leveren, nyren, hjertet eller et stykke af benet – fordi det hele er blevet hakket sammen og blandet. Noget af kødet er lækkert, og andet skal du derimod tygge en 35-40 gange.

img_2909
Vores chauffør Santos viser sin nye fodboldtrøje frem fra hans yndlingshold, FCK!

Santos stod for at slagte geden, og kvinderne kogte suppen. Aftenen forløb med dans og god mad, hvor særligt en sang hittet på repeat – hør den før din nabo! Det var en dejlig aften, og en rigtig god måde at slutte vores Kenema-eventyr af på.

Søndag morgen drog vi så til hovedstaden Freetown, hvor vi kunne slappe af på hotellet inden mandagens vigtige møder. Disse møder skulle foregå på ministeriet, hvor vi eksempelvis havde fået opsat et møde med Landbrugs Ministeren, Mr. Monty Jones, hvilket vi så meget frem til. Ministeren synes at køleprojektet var spændende, og gav sin fulde støtte, og kom med idéer til forskellige opsætnings-modeller. Mødet varede dog kun 20min, da han sagde han havde en ekseptionel travl dag. En halv time senere fandt vi så ud af, at det fordi ministeren havde fødselsdag – det havde vi godt tænkt os at vide inden vi kom til mødet!

img_2938
Sådan ser Ministeriets bygning ud, ældre og slidt.

Turen hjem gik smertefrit, selvom vi havde 6 timers ventetid i Bruxelles. Det var noget af en omvæltning, at komme hjem til et Danmark med snestorm og minusgrader, når man var blevet så vant til grus, støv og 35 graders varme. Det har været en hel fantastisk oplevelse på rigtig mange niveauer, og vigtigst af alt så har vi fået konfirmeret, at behovet for kølefaciliteter er ekstremt vigtige i et land uden adgang til elektricitet eller opbevarings faciliteter.

I den forbindelse vil vi nu indsætte jagten på, at få den krævede funding for, at et pilot-projekt kan blive en realitet indenfor den nærmeste fremtid. Derfor har vi sammen med IUG lavet et lille seminar, hvor I kan høre mere om vores tur og i kan komme med idéer og sparing til projektet. I kan læse om aftenen på IUG’s facebook side eller her.

Vi er overbeviste om, at det bliver en rigtig værdifuld og hyggelig aften, så kom endelig og få en bid brød, lidt til ganen og en god snak.

Tilmelding kan ske her.

Til slut skal lyde en stor tak fordi i gad følge os på vores rejse, dele vores opslag og alle de pæne ord vi har fået med på vejen.

Rune & Christopher

img_2932
En smuk afslutning på en fantastisk oplevelse. Solnedgang i Freetown. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s